70ansdudh

Mensenrechten

pexels-pixabay-264146

Mensenrechten

Al heel lang in de wereld zijn er bepaalde dingen die verkeerd zijn. Zo kan je dit zien in de tweede wereldoorlog en werden er vreselijke dingen gedaan met bepaalde mensen. Ook kon je zo, maar opgepakt worden en hadden mensen heel weinig rechten. Hetzelfde geldt voor minderheden zoals vrouwen en inheemse groepen die niet veel te zeggen hadden. Sinds 1945 zijn er door de Verenigde Naties mensenrechten ingesteld. Deze mensenrechten moesten ervoor zorgen dat er geen onrecht meer werd gepleegd bij mensen. Zo heb je bijvoorbeeld rechten als je opgepakt wordt door de politie en heb je nog veel meer rechten. Deze rechten moeten de mensen beschermen zodat er geen onrecht kan worden aan gedaan door andere mensen. Hierbij kan je denken aan landen, maar ook aan andere mensen van de bevolking. Door de tweede wereldoorlog is de wereld geschrokken en werd er gezien dat er verkeerde dingen werden gedaan door bepaalde mensen. Men dacht toen dat er meer rechten moesten komen voor de mensen. En deze mochten natuurlijk niet geschonden worden, op deze manier worden bepaalde bevolkingen beschermd tegen onrecht.

Voorbeelden mensenrechten

Een van de voorbeelden is dat je als je opgepakt wordt bepaalde rechten hebt. Zo mag je bijvoorbeeld zwijgen en heb je altijd recht op een advocaat. Daarnaast heb je ook andere mensen rechten en kan je denken aan vrijheidsrechten. Zo mag je geloven waar je in wilt geloven en kan je bijvoorbeeld ook geloven in een levensovertuiging. Deze vrijheid heb je nu en had je dit voorheen niet. Zo konden mensen je raar aankijken als jij in een andere godsdienst geloofde als iemand anders. Ook heb je het recht van de vluchteling en heeft een vluchteling recht op asiel. Daarnaast kan een vluchteling ook recht hebben op gezinshereniging zodat die kan terugkeren naar zijn gezin.

mathias-p-r-reding-yfXhqAW5X0c-unsplash

De Verenigde Naties

Doordat de oorlog zo’n grote impact had hebben paar landen zich aangesloten aan een groep. Dit is dan de Verenigde Naties en hier vallen veel landen onder in de EU. Ook vallen landen buiten Europa hieronder en kan je denken aan Amerika. Deze groep heeft ook de mensenrechten bedacht en worden hier ook gehandhaafd. Echter kunnen ze ook andere landen buiten deze groep beoordelen of ze de mensenrechten niet schenden. Zo kunnen ze sancties uitdelen, maar ook andere straffen tegen deze landen. Dit kan bijvoorbeeld een boete zijn, maar ook een lange sanctie. 

MEER TE WETEN KOMEN

Schenden

Verschillen

praktijk

Normen & Waarden